woensdag 20 februari 2013

Debat zoekt Burger!


Na een zeer geslaagde eerste editie van Artiest zoekt Burger op café, zaterdag 16 februari 2013 in het café Averoès, wil Actie zoekt Burger achter de schermen van de artistieke praktijk kijken.
Een panel van zes geëngageerde kunstenaars van verschillende disciplines en al even verschillende origine bekijkt welke invloed hun persoonlijke artistieke praktijk heeft op een diverse samenleving. 

Vrijdag 22 februari

DEBAT zoekt burger: kunst en diversiteit

Stimuleert de artistieke praktijk de diversiteit? Hoe kan kunst de dialoog stimuleren? Welke invloed heeft de persoonlijke ontwikkeling op het artistieke traject? Kunstenaars van verschillende origine en disciplines zetten aan tot actief nadenken over de rol van de artistieke praktijk in een diverse samenleving met een zeer divers panel!
  • Kadija Leclere, Brusselse actrice en filmregisseuse ( Le sac de farine)
  • Véronique Danneels, kunsthistorica en betrokken bij verschillende educatieve diensten van Brusselse musea
  • Mohamed Ouachen, Brusselse acteur met maghrebijnse roots (Rue du Croissant, La vie c’est comme un arbre)
  • Milton Paulo Nascimento, Braziliaanse choreograaf (Collectif Cil, Collectif Mutin,  TRUNK)
  •  Zahia Atghaniti, amateurschilderes en actief binnen de buurtwerking Caleidoscoop
  • Mohamed Benaji, danser en choreograaf (“Hush, Hush, Hush”, K’DAR)


Simultane vertaling FR/ NL

Vrijdag 22 februari 2013 van 20u tot 22u

De Vaartkapoen, Schoolstraat 76, 1080 Molenbeek, gratis inkom


Wie is wie??

Kadija Leclere

Na haart studies aan het Koninklijk Conservatorium van Dramatische Kunsten in Brussel in 1997 heeft Kadija Leclere een tijd als actrice gewerkt alvorens aan de slag te gaan als casting director. Tegelijkertijd maakt ze de film "Camille" en vervolgens "Sarah" (2002), haar eerste professionele kortfilm. In 2010 draait ze haar eerste langspeelfilm "Sac de Farine" in Marokko met Hafsia Herzi in de hoofdrol.

De trailer naar de film ‘Sac de Farine’: http://vimeo.com/42136142

Veronique Danneels

Als feministische kunsthistorica is Veronique Danneels actief in diverse educatieve en culturele diensten van musea en privé-collecties in Brussel. Ze is vaak betrokken bij verschillende projecten van kunstenaars.
Tussen 1982 en 1997 werkte ze in Duitsland, Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten, waarbij elke ervaring een verrijking betekende van haar visie op de feministische beweging.
Veronica is auteur van een proefschrift over de invloed van de feministische artistieke productie in de late 60iger jaren in de Verenigde Staten.

 Mohamed Ouachen

Ouachen Mohamed, ook wel cacahouète genoemd, heeft een animatoren-opleiding gevolgd in het CFA (Moderator Training Centre) en op de Academie voor dramakunsten in Brussel. Hij is gekend als podiumkunstenaar, in het bijzonder met zijn One Man Show’s zoals “Je ne suis pas là pour foutre la merde", "Boumkoeur" van Rachid Djaïdani, "Flashback, la fabuleuse histoire de la danse hip hop", "Djurdjurassique Bled" van Mohammed Fellag,...
Hij schreef en regisseerde enkele documentaires, reportages en fictiestukken zoals "Hij zei:", "De andere kant van hip hop", "De vijfde discipline", "routine", "Maak kennis met een voormalig gevangene Tazmamart "," Game Over"

Milton Paulo Nascimento

Milton Paulo Nascimento is een choreograaf en danser van Braziliaanse afkomst. Hij studeerde hedendaagse dans op het Colegio de Dança do Ceara in 1999. In Europa heeft hij samengewerkt met choreografen en regisseurs Claudio Bernardo (BR), Frederic Flamand (BE), een Kyung-a Ryu (KOR), Bud Blumenthal (USA), Ari Numminen (FIN) Kristian Smeds (FIN), Elizabeth Czerczuk (POL) en Marie Martinez (FR). Hij gelooft in de rijkdom van het samenwerken van verschillende disciplines. Ook de interdisciplinaire aanpak die zich ontwikkelt rond integratie van wetenschappelijk onderzoek en artistieke praktijk boeit hem
Sedert 2011 werd is hij als danser verbonden aan het CDWEJ (Waalse Drama Centre voor kinderen en jongeren). 

Zahia Atghaniti

Amateurschilderes en lid van Caleidoscoop.
Zahia is Belgische van Marokkaanse oorsprong. Zz begon te schilderen op aandringen van haar kinderen en kleinkinderen. Schilderen gaf haar ondanks haar beperkte mobiliteit weer zin en licht in het leven. Ze kon haar jeugddroom waarmaken en schilderen

Mohamed Benaji

Ben ontwikkelde zijn vaardigheden als Breakdanser in de Ravensteingalerij, een gekende plaats in het centrum van Brussel. Hij danste in tal van optredens in samenwerking met rappers zoals Tupac, Rival en Toni-L.
Mohamed Benaji interesseert zich voor de hedendaagse dans dankzij samenwerkingen met gezelschappen zoals Bud Blumenthal ("Spledge"), Fatou Traore ("Passage"), waarbij hij werkte met Mauro Paccagnella en Roberto Olivan. Met het gezelschap ‘Hush Hush Hush’ creëerde hij "K'DAR" dat op wereldtournee ging. Hij is de oprichter van "Mad Spirit" waarmee hij  werkt met jazzbands Aka Moon, Greatings From Mercury en Kadama. Mohamed Benaji geeft ook cursussen breakdance, onder andere bij ‘ Rosas’ van Anne Teresa de Keersmaeker voor het project "Bitches Brew".

Actie zoekt Burger is een initiatief van De Vaartkapoen ikv het lokaal cultuurbeleid Molenbeek. In samenwerking met Citizenne, Merhaba, de Pianofabriek, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (Sésame), Daarkom, Awsa vzw (Arab woman solidarity association ), Sint-Jan De Doperkerk (Molenbeek), de Foyer, Dienstencentrum Randstad.
Met steun van de VGC en de Vlaamse Overheid
Mediasteun: TV Brussel, XL-air